PRŠUTY
Nejprodávanější
Máme snad všechny druhu, které vás jenom napadnou. Ať už je to Jamon Serrano, Prosciutto di Parma / Parmská šunka, Jambon Sec nebo Bayonne a Presunto. A jaký je mezi tím vším rozdíl? Možná vás překvapí, že ve skutečnosti jediným významným rozdílem je zeměpisný původ těchto dobrot. Pojďme se na to podívat detailněji, pokud tedy ještě hlady moc nešilháte.
Jamon Serrano pochází ze Španělska, Prosciutto di Parma neboli parmská šunka je z Itálie, Jambon Sec nebo Bayonne je z Francie a u nás si čestné místo drží pršut či šunka. Všechny tyto čtyři druhy jsou sušené, to znamená, že byly zavěšeny a sušily se po dobu několika měsíců. K výrobě se také používá sůl, která napomáhá samotnému procesu sušení masa.
Ve skutečnosti etymologie dokazuje, že slovo "prosciutto" pochází z latinského pro, což znamená "před" a exsuctus bychom přeložili jako "vysát vlhkost". Portugalské slovo "presunto" má přesně tu stejnou etymologii. Španělské slovo "serrano" může být podobně interpretováno, lze totiž přeložit jako "de la Sierra" neboli "z hor", s odkazem na hory, odkud šunka pochází a kde bylo při výrobě použito tradičních metod, tím máme na mysli sušení na studeném horském „vánku“. "Sec", jak jste si již mohli tipnout, znamená ve francouzštině suchý.
Stačí si jen vybrat a vychutnat si tu lahodnou a nezaměnitelnou chuť, mňam.