Uzená třešnička na dortu
Máte rádi uzeniny? A znáte přísloví, že méně je někdy více? Tak tohle přísloví právě v případě uzenin neplatí. Tam se říká, že méně je VŽDYCKY více. Mezi uzeniny se řadí nejkvalitnější vařená šunka, uzený bůček, tučné špekáčky, pršuty či zauzené klobásky. Podle zákona se masné výrobky dělí hlavně podle toho, zda jsou tepelně opracované, trvanlivé a určené pro přímou spotřebu, nebo jsou k tepelné úpravě. Už snad i malé dítě ví, že uzeniny nejsou zdravé. Liberální výživoví poradci při slově uzenina krčí čelo a potichu, aby je moc lidí neslyšelo, říkají: „S mírou můžete.“ Ti konzervativní křičí z plných plic, že: „Uzeniny vůbec!“ My říkáme: „Záleží na tom, jaké uzeniny. V jakém množství. A v jakém kontextu.“
Když je milujete, je co řešit
Začneme od konce a vysvětlíme, jak to myslíme s tím kontextem. Když člověk žije podle zásad zdravého životního stylu, když se stravuje vyváženě a střídmě, jí skutečně kvalitní potraviny, když se hýbe a myslí pozitivně, pak si může při určité slavnostní příležitosti dovolit i také jídlo, které žebříčku zdravých potravin nekraluje. Pokud tvoří uzeniny několikrát do týdne čtvrtinu vašeho jídelního lístku, bude nejspíš za levnější cenu a nevalné hodnoty. Pak stojí za to zamyslet se, čím se to ve skutečnosti vykrmujete. Jak na to, abyste si mohli dopřát uzenin, co vám srdce ráčí - bez toho, aniž zaprodáte půlku svědomí? Recept je až překvapivě jednoduchý: i mezi uzeninami vyberete velmi kvalitní výrobky, které jsou zdrojem kvalitních bílkovin.
Méně je vždycky více – při jídle i při nákupu
Uzenina nepatří do kategorie potravin, jejich úkolem je uživit nás. Patří do kategorie lahůdek, jejichž úkolem je potěšit nás a rozmazlit, jsou jakousi (uzenou) třešničkou na dortu. A kolik bývá většinou třešniček na dortu? Jedna. Nebo maximálně pět. Pro váš příští nákup to znamená, že odoláte nabídkám dva plus jedna zdarma, případně 30% gratis. Zkrátka nejdete po množství, leč po hodnotě. Kvalitní uzenina se nenakupuje a nejí na kila, ale na gramy. A to nejen z úcty k vašemu trávícímu ústrojí a kardiovaskulárnímu systému. Prostě i z úcty k ní.
Honí vás mlsná? Zkuste se s ní dohodnout
Královny mezi uzeninami si nezaslouží, aby byly zběsile polykány s rohlíkem a hořčicí. Dopřejte jim čas, myšlenku a vybranou společnost v podobě stejně kvalitních sýrů, nápaditého ovoce či zeleniny. Mistři degustátoři uzenin své umění přirovnávají k meditaci, k rozjímání. Svůj stav při ochutnávání exkluzivních uzených výrobků přirovnávají k extázi. Uzeniny vybírejte podle následujících kritérií: na prvním místě je kvalita. Na druhém taky kvalita. Pak je složení, chuť, vůně, původ. Říkáte, že chuť je na prvním místě? Pak my na to: „Pokud je uzenina kvalitní, je malá pravděpodobnost, že nebude chutná.“ Myslíme to obecně, individuální chuťové preference jsou samozřejmě jiná věc.
Šunčička, klobáska, salámek
Na světě existuje málo tak dokonalých chutí, jako je chuť španělské sušené šunky jamón curado. Vyrábí se pomalým sušením vepřové kýty, stejně jako chorvatský pršut či italské prosciutto. Obsahuje v sobě něco, co přímo komunikuje s částí mozku, kde je uložená slast. Schwarzwaldská, vestfálská či holštýnská šunka jsou známé výraznou kouřové chutí, nejznámější vařená šunka Prager Schinken zase delikátní, jemnou a zauzenou chutí. Co se klobás týče, nejčastěji konzumujeme ty z vepřového nebo hovězího masa různě pikantní. Například takové chorizo pálí na jazyku už jen při vyslovení jména. Když ovšem bude příležitost, vyzkoušejte i klobásy s masem jehněčím nebo z divočiny. Klobása se může označovat podle použitého masa pouze v případě, kdy obsahuje alespoň 50 % hmotnosti masa deklarovaného druhu. Dobré je vědět, že k evropským klobásovým velmocím patří Maďarsko, Slovensko a Německo. Třeba na proslulých norimberských klobásách, kořeněných uzenkách, si lidé pochutnávají s pečeným chřestem, smaženými houbami, dýňovým pyré či kedlubnovým zelím. Můžete si představovat, jak taková klobása voní a jakou má kresbu. Už jste dostali chuť? Další populární uzeninou jsou salámy, které se vyrábějí z nadrobno nasekaného masa a tuku s přidáním dalších přísad (koření a sůl). Kromě Čechů je umějí ještě Francouzi, Španělé, Italové a Maďaři.
Buďte nároční, z uzenin si vybírejte pouze ty nejkvalitnější. Dopřejte si je především pro chuť, nikoli pro množství. Do košíku vkládejte třeba výběrové šunky, šunky od kosti a šunky nejvyšší jakosti, suché salámy nebo sušené šunky. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, neobsahují tolik tuku a jsou vyrobeny podle tradičních receptur.