Co nejspíš nevíte o maďarském uheráku?
Maďarský uherák najdete na pultech snad všech obchodů. Možná vás, ale nikdy nenapadlo, že většina těchto salámů jsou jen imitace a napodobeniny. Pravý maďarský uherák je totiž jen ten od firmy Pick z maďarského Szegedu. Jejich výrobu spustili před více než 150 lety a chuť maďarského salámu si následně podmanila celý svět. Není se ostatně čemu divit. Složitý výrobní proces, starodávná receptura, která je obestřena tajemstvím, maso z tučných vepřů, kteří více připomínají ovce, jsou tak unikátní kombinací, že muselo vzniknout něco výjimečného. Navíc i ve slavném maďarském salámu nalezneme českou stopu.
Je to ovce, nebo vepř?
Receptura pravého uheráku je bedlivě střežena stejně jako složení Coca-coly nebo české Becherovky. Tradovalo se, že základem výjimečné chuti uheráku je oslí maso, ale tuto legendu zaměstnanci firmy Pick s úsměvem vyvrací.
Hlavní ingrediencí, která dává salámu nenapodobitelnou chuť, je maso z vepřů plemene mangalica (jak vypadá mangalice? -> zde). Tuční vepři se celoročně pasou venku na přilehlých kopcích města Szeged a našince by setkání s nimi asi trochu vyplašilo. Vypadají totiž jako kříženci prasete a ovce. V Maďarsku ale jde o oblíbené a tradiční plemeno. Chuťově je toto maso jiné než klasické vepřové. Je měkké, má tmavou barvu, příjemnou vůni a výraznou, čistou chuť.
Rudé zlato ze Szegedu
Nezastupitelné místo má v uheráku červená paprika. Zapomeňme, ale na mdlé papriky z pytlíku, které znáte z nákupních center. Pravá szegedská paprika je označována za rudé zlato a v Szegedu se k jejímu pěstování, sběru, sušení a zpracování přistupuje s velkou vážností i s trochou alchymie. Pracovníci závodu Pick říkají, že péče o papriku se v mnohém podobá vínu. Má své lepší a horší ročníky, které se odvíjí od počasí a od síly slunečního svitu.
Ve firmě Pick využívají pro zpracování papriky šetrný a tradiční způsob. Ručně nasbíraná a nasušená paprika se mele mezi mlýnskými kamennými koly, aby si zachovala plnou chuť a aroma. Další koření, které se pro výrobu salámu používá, podléhá tajemství, a tak můžeme jen hádat, co nám na uheráku tak chutná.
Zrození uheráku
Stejně jako většina surovin, které najdete v uheráku, pochází z kraje kolem města Szeged i samotná výroba probíhá skoro od počátků firmy v tomto městě. Vyrobit jednu štangli salámu trvá přesně sto dní. Nejprve projde vepřové maso pečlivým výběrem a tříděním. Maso se nikdy nemele, ale je nasekáno na kousky velké asi jako zrnka rýže. Následně se pod silným tlakem slisuje, aby ztratilo co nejvíce vlhkosti, a naplní se do umělého střívka. I když jsou pro výrobu salámů používány nové technologie, výrobní postup zůstává prakticky stejný jako v roce 1867, kdy se s výrobou začínalo.
Naše dítě – uherák
Pracovníci firmy přirovnávají vznik každé šišky salámu k péči o malé dítě. Maďarský salám se první dva týdny udí na bukovém dřevu, které je vysušeno na přesně stanovenou míru. Po vyuzení se šišky salámu zavěsí k miliónům dalších do vysokých sušicích věží, které se nacházejí nedaleko řeky Tisy. Díky správné vlhkosti, teplotě a klimatu se začnou na salámech objevovat ušlechtilé plísně. Pracovníci uheráky denně pečlivě kontrolují a kartáčují, aby byly plísní obaleny rovnoměrně.
Po třech měsících je proces zrání dokonán a maďarské salámy putují do přilehlých obchůdků ve městě, do světa i do České republiky, která se hned po Německu řadí mezi největší odběratele uherského salámu od firmy Pick. Možná je to i tím, že zakladatel firmy Markus Pick prý měl moravské kořeny a věděl, co mají Češi skutečně rádi.
Máte rádi uherák? Poznáte rozdíl mezi tím pravým uherákem od Picku a běžnými maďarskými salámy? Ochutnali jste už uherák od firmy Pick?
Související produkty:
- Pravý uherský salám Pick malý 400 g, střední 800 g a velký 1,3 kg
- Dárkové balení v tubusu malé 400 g a střední 800 g